Smaczne Mazowsze - Ziemia Płocka od kuchni
Celem projektu jest wzrost wiedzy mieszkańców Mazowsza w tym Mazowsza Zachodniego na temat kulinarnych produktów tradycyjnych, regionalnych i lokalnych. Będziemy propagować oraz upowszechniać kulinarne produkty tradycyjne, regionalne i lokalne Mazowsza poprzez odkrywanie i poznawanie dawnych receptur kulinarnych.
Grupa docelowa: Koła gospodyń wiejskich i organizacje pozarządowe z terenu powiatu płockiego, sierpeckiego i m. Sierpc.
Termin realizacji: 30.05.2024r. – 31.12.2024r.
Działania:
1. Konkurs kulinarny pn. „Smakujemy lokalnie”
Przedmiot konkursu:
- przepisy tradycyjnych potraw kuchni regionalnej i lokalnej Mazowsza;
- zdjęcia przedstawiające potrawy kuchni regionalnej,
- przedstawienie związku potrawy z regionem i jego tradycjami np. rodzinnymi.
Regulamin konkursu wraz z kartą zgłoszeniową - pobierz pdf
2. Książka kucharska pn. „Smaczne Mazowsze - Ziemia Płocka od kuchni”
Cel:
- upowszechnienia tradycyjnych, regionalnych i lokalnych produktów kulinarnych Mazowsza Północnego;
- identyfikacja i promocja produktów wytwarzanych tradycyjnymi metodami stanowiących element dziedzictwa kulinarnego naszego regionu i element tożsamości społeczności lokalnych.
Zapraszamy do poznania przepisów, które prezentują koła gospodyń wiejskich oraz organizacje kobiece z powiatu płockiego i sierpeckiego. Prezentują one przepisy tradycyjne i te w nowoczesnej interpretacji starych dań, które nadal inspirują wielu kucharzy. Warto docenić to regionalne dziedzictwo kulinarne, co czyni je wyjątkowym.
Pięknie ilustrowana książka zawierać będzie min. 30 sprawdzonych przepisów kuchni regionalnej i lokalnej. Każdy przepis będzie zawierał zdjęcie prezentowanej potrawy.
Książka ta będzie nawiązywać i informować o Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsza.
3. Smaczne Mazowsze - Ziemia Płocka od kuchni - spotkanie podsumowujące zadanie
Podczas wydarzenia podsuwaliśmy konkurs kulinarny pn. „Smakujemy lokalnie”. Laureatami zostali ci, którzy napisali najciekawsze informacje nt. zgłaszanej potrawy, związku potrawy z regionem i jego tradycjami lub tradycjami rodzinnymi związanymi z daną potrawą np. opowieści, anegdoty i przesłali zdjęcia pokazujące zgłaszana potrawę.
Lista laureatów i wyróżnionych:
Laureaci:
1. Koło Gospodyń Wiejskich „Okraski" w Starych Gałkach
2. Koło Gospodyń Wiejskich w Leszczynie Szlacheckim
3. Ekologiczny Uniwersytet Ludowy w Grzybowie
Wyróżnienia:
1. Koło Gospodyń Wiejskich „Wesołe Babeczki" w Borowicach
2. „Aktywne Mamuśki" - grupa z Podgórza
3. Koło Gospodyń Wiejskich w Murzynowie
Komisja postanowiła docenić prace następujących organizacji przyznając dyplomy oraz drobne upominki przekazane przez Starostwo Powiatowe w Płocku:
1. Koło Gospodyń Wiejskich w Chudzynie
2. Spółdzielnia Socjalna "Cor Et Manus. Smaki z Grzybowa" w Grzybowie
3. Stowarzyszenie Kobiet Wiejskich „Malwa" w Małej Wsi
4. Stowarzyszenie Nasz Drobin
5. Koło Gospodyń Wiejskich „Twórcze Babeczki” w Koszelówce
6. Stowarzyszenie Odnowy Wsi Niemczewo
7. Koło Gospodyń Wiejskich „Pełni Zapału" w Niemczewie
8. Koło Gospodyń Wiejskich w Cieślach „Cieślanki”
9. Koło Gospodyń Wiejskich „Eko-Gosposie” w Brochocinie
10. Koło Gospodyń Wiejskich „Drwalanie" w Drwałach
11. Koło Gospodyń Wiejskich ,,Nadwiślanki'' w Popłacinie
12. Ochotnicza Straż Pożarna w Dzierżążnie
13. Koło Gospodyń Wiejskich „Bodzanowskie Pierożanki” w Bodzanowie
14. Koło Gospodyń Wiejskich „Chaberki" w Ciółkówku
15. Stowarzyszenie Wspierania Inicjatyw Lokalnych Nasze Zatorze w Sierpcu
Było smacznie i świątecznie dzięki paniom z organizacji, które przygotowały, min. pierogi, surówkę, szarlotkę, piernik, sernik, powidła buraczane i wiele innych potraw, które zostały przedstawione w publikacji „Smaczne Mazowsze - Ziemia Płocka od kuchni”, którą każda z organizacji otrzymała.
Dziękujemy Wam za Wasze zaangażowanie.
Zadanie jest realizowane przy współpracy ze Starostwem Powiatowym w Płocku.
Zadanie publiczne pn. „Smaczne Mazowsze - Ziemia Płocka od kuchni" dofinansowane ze środków z budżetu Województwa Mazowieckiego