Smaczne Mazowsze czyli smaki mazowieckiej kuchni
Projekt ma na celu upowszechnienia tradycyjnych, regionalnych i lokalnych produktów kulinarnych Mazowsza Północnego.
Mazowsze jest centrum naszego kraju, nie tylko ze względu na to, że tu znajduje się stolica państwa ale też z tego względu, że Mazowsze jest centrum kulinarnym – to właśnie w tym regionie łączą się wszystkie smaki Polski. Żaden inny region naszego kraju nie jest tak kulinarnie zróżnicowany, jak właśnie Mazowsze. Kuchnia z tego regionu jest bardzo bogata, nie brakuje jej wyrazistości. Przenikają się tu kuchnie polska oraz żydowska i olenderska, które zagościły w naszych domach.
Uczestnikami projektu są członkinie kół gospodyń wiejskich i organizacji pozarządowych. KGW i inne organizacje kobiece są miejscem, gdzie styka się tradycja z przedsiębiorczością, gdzie dbałość o elementy naszego dziedzictwa spotyka się z aktywnością i chęcią działania wielu kobiet.
Działania:
1. Konkurs kulinarny pn. „Smaki mazowieckiej kuchni”
- Regulamin konkursu - pobierz pdf
- Regulamin konkursu - pobierz docx
Przedmiot konkursu:
- przepisy tradycyjnych potraw kuchni regionalnej i lokalnej Mazowsza;
- zdjęcia przedstawiające potrawy kuchni regionalnej,
- przedstawienie związku potrawy z regionem i jego tradycjami.
Uczestnicy za zadanie mają przygotowanie potraw w dowolnej aranżacji jednak nawiązującej do kuchni regionalnej Mazowsza, tradycyjnej i lokalnej z użyciem lokalnych, regionalnych i ekologicznych surowców.
Zadaniem uczestników konkursu będzie:
- zorganizowanie warsztatów kulinarnych,
- wykonanie potraw regionalnych / staropolskich związanych z produktami tradycyjnymi i lokalnymi (we własnym zakresie);
- zgłoszenie potrawy do konkursu.
Do zgłoszonych potraw konkursowych dołączone będą zdjęcia wykonane w trakcie warsztatów przez fotografa / przedstawiciela fundacji, który będzie obecny na prezentacji warsztatowej i samodzielnie wykona zdjęcia.
Dodatkowo będą punktowane przedstawione informacje nt. związku potrawy z regionem i jego tradycjami lub/i tradycjami rodzinnymi związanymi z daną potrawą np. opowieści, anegdoty.
Zasady uczestnictwa:
Etap I:
Warunkiem uczestniczenia jest przesłanie:
- wypełnionego formularza zgłoszeniowego do konkursu;
- podpisanie zgody na przetwarzanie danych osobowych.
Etap II
- zgłoszenie przepisu do konkursu wraz ze zdjęciem.
Maksymalna ilość zgłaszanych przepisów wynosi 3.
2. Książka kucharska pn. „Smaczne Mazowsze czyli smaki mazowieckiej kuchni”
Pięknie ilustrowana książka zawierać będzie min. 30 sprawdzonych przepisów kuchni regionalnej i lokalnej.
Każdy przepis będzie zawierał zdjęcie prezentowanej potrawy.
Książka ta będzie nawiązywać i informować o Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsza.
Wartością dodaną publikacji będą informacje nt. związku potrawy z regionem i jego tradycjami.
3. „Smaczne Mazowsze” spotkanie podsumowujące zdanie.
Spotkanie będzie okazją do spotkania się wszystkich zespołów z organizacji biorących udział w zadaniu oraz promocji opracowanej książki kucharskiej.
Przy zaangażowaniu kobiet przygotujemy potraw kuchni regionalnej i lokalnej przeznaczone do degustacji.
Zadanie jest realizowane przy współpracy ze Starostwem Powiatowym w Płocku.
Zadanie publiczne pn. "Smaczne Mazowsze czyli smaki mazowieckiej kuchni" dofinansowane ze środków z budżetu Województwa Mazowieckiego